dünya savaşı 3 haber

İran, Amerika ve 3. Dünya Savaşı'na karşı cihat savaşı çağrısı

dünya savaşı 3 haber

Dünya Savaşı 3 veya III. II. Dünya Savaşı lideri Kudüs Muhafızlarının ölümü, İran Devrim Muhafızları General Qasam Sohimani'nin sosyal ağında devam ediyor.

İran, ülkenin en etkili generalinin ölümünün intikamını almaya söz verdiği için Üçüncü Dünya Savaşı'nın krizi imkansız değil.

4 Ocak 2020'de Güneş'ten alıntılanan İran'ın en büyük lideri Ayetullah Ali Khamenei'nin danışmanı Ahman Khatami, Orta Doğu'daki ABD ordusuna karşı müthiş bir tehdit yayınladı. "Tehlikeli hayvanın alanını temizleme zamanı."

"Amerikalılara, özellikle Trump'a, gün ışığını karanlığa çevirmenin intikamını alacağımı söyledim."


Başkan Trump, General Soleimani'nin ABD hava saldırısında ölümünden kısa bir süre sonra, yazılı olmayan bir Amerikan bayrağının resmini tweetlediğini açıkladı.

Amerikan zamanında 12:45'te, Trump başka bir tweet attı: "İran savaşı asla kazanmadı, ancak görüşmeleri asla kaybetmedi!"

General Solimani, Irak'taki popüler İran yanlısı seferberlik gücünün komutan yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhandis ile tanıştığında, Suriye veya Lübnan'dan saat 12: 30'da seyahat ettikten sonra indi.

Araba, havaalanından erişim yolu için kargo alanını geçtikçe, araç en az iki uzaktan kumandalı Amerikan MQ9 Reaper drone füzesi tarafından vuruldu.

En az iki füze fırlatıldı ve mango ve diğer yolcular öldürüldü.

Drone saldırısı, protestocular Bağdat'taki ABD büyükelçiliğine saldırdıktan sonra meydana geldi.

Neden şimdi saldırıya uğradı? İran nasıl tepki verecek? Qasim Soleimani'nin ölümünden sonra 4 soru
İranlı General Qasim Soleimani'ye ölümcül roket saldırısından sonra ABD ve İran arasındaki gerilimler yeni bir seviyeye ulaştı. Tam olarak ne oldu? Peki şimdi nasıl gidiyor?

1. Irak'ta ne oldu?

Irak'ın başkenti Bağdat Havalimanı'na düzenlenen baskında ABD tarafından bir konvoy bombalandı. Bu konvoydaki diğerleri arasında İran Cumhuriyet Muhafızlarının çok kıdemli generali Qasim Soleimani vardı.
Qasim Soleimani
Qasim Soleimani kimdir?


2. Qasim Soleimani kimdir?

Kaseem Soleimani (62), özellikle İran Devrim Muhafızları içinde güçlü bir bölünme olan Fellak al-Qud'ları yönetti. 1980'lerin başında, bir genç olarak, yirmili yaşlarında kanlı İran-Irak Savaşı'na katıldı. Daha sonra İran ordusunda artmaya devam etti.

Son yıllarda İran rejiminin demir kolu haline geldi ve Suriye Cumhurbaşkanı Esad'a askeri destek ve Irak'taki terörist grup IS'ye karşı başarılı mücadeleden birlikte sorumlu. Bu eylemlerle İran'ın Orta Doğu'daki ayak izini ve nüfuzunu artırdı.
Wv3

3. Sulaimani neden şimdi saldırıya uğradı?

İran ve ABD bir süredir çarpışma rotasında. İran'ın tartışmalı nükleer programı hakkında başka şeylerin yanı sıra. ABD'ye göre İran gizlice nükleer silah üretiyor. Ancak İran bunu reddetti. ABD, İran'a tek taraflı olarak uzlaştı ve yine ağır ekonomik yaptırımlar uyguladı.

Geçen yılki olaylar birbirini izledi: İran Kasım ayında büyük bir insansız Amerikan uçağı düşürdü ve geçen hafta Bağdat'taki ABD büyükelçiliğine karşı hala şiddetli protestolar yapıldı. ABD'ye göre İran bunun arkasında.

ABD, Solimani'ye saldırarak kumda bir çizgi çizmek isterken, aynı zamanda eski el-Hamni şefinin potansiyel bir ardılını da ortadan kaldırdı.
 Ortadoğu'da savaş olacak mı?

4. Ortadoğu'da savaş olacak mı?

Muhtemelen hayır. Ne ABD ne de İran büyük ölçekli uzun vadeli ve maliyetli bir savaştan hoşlanmıyor. ABD Başkanı Trump, ABD'nin hiçbir şeyi olmadığı son derece pahalı dış savaşları protesto etti. "Amerika'yı Tekrar Harika Yap" sloganıyla seçildi. İran'ın ABD ve müttefikleri, İsrail ve Suudi Arabistan ile büyük çaplı çatışmasıyla bir ilgisi yok. İran rejimi böyle bir savaştan kurtulamayacak.

Muhtemelen bir intikam olacak. Bu Irak, Afganistan veya Suriye'deki ABD birliklerine saldırı olarak mümkündür. Beyrut'taki Amerikan üniversiteleri veya Orta Doğu'daki Amerikan petrol aktivistleri gibi "yumuşak" hedefler de hedeflenebilir.

Açık ABD hedefleri listesinin süresi dolarsa, potansiyel İran hedefleri listesi başlar.

Comments